مقاله

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

اتصالات فلزی در صنایع مختلف نفت و گاز و تاسیسات ساختمانی کاربردهای بسیاری دارد. معمولا اتصالات فلزی براساس نوع سیستم و فشار کاری انتخاب می‌شوند. انواع لوله و اتصالات فلزی براساس فشار کاری سیستم و نوع لوله و اتصالات فلزی شامل گالوانیزه، مانیسمان و جوشی می‌باشد. با پیشرفت تکنولوژی نوع ساختار این لوله ها بهتر شد و این تغییرات باعث افزایش سرعت روند کارها شد.

 

انواع لوله و اتصالات فلزی

در مقاله‌های گذشته در مورد انواع لوله و اتصالات از نظر نوع جنس برسی کردیم. اما در این قسمت قصد داریم انواع لوله و اتصالات فلزی را بررسی کنیم. به‌طورکلی انواع لوله و اتصالات فلزی به دو نوع گالوانیزه و مانیسمان تقسیم می‌شوند. در ادامه هر‌کدام قسمت هایی را که گفتیم را بررسی کنیم.

انواع لوله و اتصالات گالوانیزه

اصطلاح گاوالینزه به معنی حفاظت از لوله در برابر خوردگی کمک می‌کند و با استفاده از یک لایه نازک فلز بر روی فلزی ضخیم‌تر انجام می شود که باعث می‌شود در برابر اکسیداسیون مقاوم شود. لوله گالوانیزه یکی از مصالح مهم ساختمانی است که در دو نوع فولادی و آهنی تولید می‌شود. لوله گالوانیزه در بخش‌های آبرسانی و گازرسانی و انتقال بخار و هوا استفاده می‌گردد.

اتصالات گالوانیزه برای لوله‌های فولادی و گالوانیزه کاربرد دارد که دارای مدل‌های مختلفی هستند که شامل گالوانیزه سیاه و سفید می‌شوند که به آن اتصالات دنده‌ای می‌گویند که در صنایع مختلف نفت، گاز و ساختمانی کاربرد دارد.  مزیت اتصالات گالوانیزه مقاومت بالای آن در برابر فشار و دمای بالا است که مقاومت و ایمنی زیادی در برابر آتش‌سوزی دارند.

انواع لوله و اتصالات گالوانیزه

در این قسمت قصد داریم انواع لوله و اتصالات گالوانیزه را بررسی کنیم.

1.زانو گالوانیزه

این زانو در زوایای مختلف 45 و 90 درجه تولید می شود تا راحت تر بتوان لوله کشی انجام شود.

2.سه راهی گالوانیزه

این نوع اتصال برای زوایای 45 و 90 درجه است که برای انشعاب گیری لوله استفاده می شود

3.مغزی گالوانیزه

این نوع مغزی دو سر آن دنده‌دار است که از آن برای اتصال دو لوله گالوانیزه استفاده می‌شود که به شکل مادگی دنده‌دار هستند.

4.چپقی گالوانیزه

چپقی مانند اتصال زانو است و تفاوت آن در این می‌باشد که برای مواردی استفاده می‌شود که یکی از لوله های گالوانیزه از داخل دنده‌دار باشد و آن یکی از خارج دنده‌دار. چپقی گالوانیزه در دو زاویه 45 و 90 درجه تولید می‌شود.

5.مهره ماسوره

از این مهره در اتصال لوله گالوانیزه به یک دستگاه ثابت و با مدارات بسته لوله کشی استفاده می‌شود و جدا شدنی است.

6.بوشن

بوشن گالوانیزه معمولی برای اتصال دو گالوانیزه با قطر یکسان و بوشن گالوانیزه تبدیل برای اتصال دو لوله گالوانیزه با قطرهای متفاوت استفاده می‌شود.

7.روپیچ و توپیچ گالوانیزه

کاربرد این نوع اتصال برای افزایش طول لوله گالوانیزه به اندازه خیلی کم است و همانند بوشن می‌باشد اما یک سر آن از داخل و سر دیگر بیرون دنده‌دار است.

8.تبدیل گالوانیزه

از این اتصال برای وصل کردن دو لوله گالوانیزه با قطر متفاوت استفاده می‌کند.

9.درپوش گالوانیزه

برای بستن انتهای لوله گالوانیزه و مسدود کردن آن به کار می‌رود.

 

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

 

لوله و اتصالات مانیسمان

این نوع لوله‌ها به لوله‌های بدون درز می‌باشد که به‌دلیل نداشتن خط جوش در برابر فشارهای فیزیکی مقاومت بالایی دارند. این نوع لوله‌ها معمولا در صنایع حساس کاربرد دارد. خط جوش در لوله‌هایی که درز دارند ممکن است باعث ترک آن شود  و استحکام لوله را کاهش دهد. اما لوله‌های مانیسمان به‌دلیل نداشتن خط‌جوش از نظر استحکام و مقاومت در برابر خوردگی و حرارت بسیار قوی‌تر عمل می‌کند و ساختار یکنواختی دارد. 

این نوع اتصالات سیاه بدون درز می‌باشند که به دلیل نداشتن خط جوش در برابر فشارهای فیزیکی مقاومت بالایی دارند و خود را با تغییرات آب و هوایی مطابقت می‌دهند.

یکی دیگر از ویژگی‌های این نوع اتصالات این است که با ضخامت‌های متفاوتی تولید می‌گردد و در نظر گرفتن مقدار ضخامت آن‌ها برای اتصال لوله در فرایند لوله‌کشی بسیار مهم است.

از این نوع اتصالات در سیستم‌های حریق ساختمان، تاسیسات مرکزی برج‌ها، سیستم‌های آبرسانی موتورخانه‌ها و ساخت انواع پل و اسکله دریایی در صنایع برق و نظامی استفاده می‌شود. همچنین از این نوع اتصالات برای عبور بخار و مایعات با دمای بالا و فشار زیاد نیز کاربرد دارد.

انواع لوله و اتصالات مانیسمان

در این قسمت می‌خواهیم انواع لوله و اتصالات مانیسمان را معرفی کنیم.

1.اتصالات زانویی

این مدل از اتصالات مانیسمان دو نوع دارد که یکی از آن برای وصل کردن دو لوله با قطر یکسان و نوع دیگر برای اتصال لوله ناهمسان کاربرد دارد.

2.اتصالات تبدیل مانیسان

برای اتصال دو لوله با قطرهای متفاوت و با تغییر اندازه سر لوله از این اتصالات استفاده می‌کنند. این اتصال در دو مدل صاف و کج تولید می‌شود یک سر آن کوچک و سر دیگر بزرگ است که برای وصل کردن لوله بزرگ به کوچک و بالعکس کاربرد دارد.

3.اتصالات گپ مانیسان

از این مدل برای مسدود کردن انتهای لوله‌کشی استفاده می شود که در سایزها و ابعاد مختلف تولید می‌شود و به صورت جوش به لوله وصل می‌شوند.

4.اتصالات گپ مانیسان

از اتصالات گپ برای مسدود کردن انتهای لوله‌کشی استفاده می‌شود که در سازها و ابعاد مختلف تولید می‌شود و به صورت جوش به لوله وصل می‌شوند.

5.اتصالات بوشن مانیسمان

از این اتصال برای وصل کردن دو لوله یک اندازه در انتهای لوله استفاده می‌شود.

6.اتصالات چهار راهی

این نوع اتصالات به شکل صلیب هستند و برای وصل کردن 4 لوله استفاده می‌شود که میتوان آنها را در 4 مسیر متفاوت هدایت کرد.

 

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

آشنایی با انواع لوله و اتصالات فلزی و کاربرد آنها

 

لوله و اتصالات جوشی

همانطور که از اسم این نوع اتصالات مشخص است هرگونه اتصالی که از طریق جوش انجام شود، اتصالات جوشی خوانده می شود. امروزه انواع روش های جوش در دسترس است و هر کدام از آنها قابلیت منحصر به فردی داشته و می تواند برای مواد و متریال مختلفی استفاده شود.

انواع لوله و اتصالات جوشی

1.اتصالات پلی اتیلن در شبکه فاضلاب پلی اتیلن

در این نوع اتصال با ذوب کردن محل تماس لوله و اتصالات به هم وصل می‌شوند و جوش می‌خورند. زمان جوشکاری و میزان حرارت در اتصالات پلی‌اتیلن بسیار مهم می‌باشد.

2.اتصالات پلی پروپیلن

این اتصالات شباهت زیادی به جوش پلی اتیلن دارد و توسط یک المنت و ذوب کردن توسط آن انجام می‌شود. پلی‌پروپیلن لوله های سبز سفید رنگ هستند که اتصالات آن دارای یک سر نر و یک سر مادگی می‌باشد و از المنت داغ کننده برای ذوب آن‌ها استفاده می‌شود. اتصالات پروپیلن میزان داغی و تناسب زمان جوش و کیفیت و آنالیز مواد بسیار مهم می‌باشد.

3.جوش نقره

جوشکاری نقره توسط فلز نقره انجام می‌شود که با ذوب آن بین دو اتصال واسطه ایجاد می‌گردد. این جوشکاری به اکسین استیلن نیز معروف است یک ماده در محل اتصال قرار می‌گیرد و محل جوش تا دمای 800 درجه گرم می شود تا فلز نقره اندود شده و یک اتصال بین دو نقطه جوش ایجاد شود.

4.اتصالات چدنی و سربی

در شبکه فاضلاب چدن، اتصالات و لوله‌های چدنی توسط سرب مذاب به هم متصل می‌شوند.

5.اتصالات جوش گاز

در اتصالات جوش گاز که مهم‌ترین دسته‌ی اتصالات لوله در صنعت سیالات است از دو المان مهم برق و الکترود استفاده می‌شود. الکترود با عبور جریان آمپر بالا و ولتاژ پایین، دو لبه اتصالات را ذوب و آن‌ها را به یکدیگر جوش می‌دهد.

برای خواندن مقاله نکاتی که قبل از خرید لوله و اتصالات باید دانست کلیک کنید.

در این مقاله ما ما انواع لوله و اتصالات فلزی و همچنین کاربردهای آنها را بررسی کردیم. اینکه شما چه نوع لوله‌ای را انتخاب کنید بستگی به نوع صنعت شما دارد . اگر قصد مشاوره در این زمینه را دارید می توانید با کارشناسان برتر ساوان در ارتباط باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *